Càlcul manual per a recepta de sabó

Exemple: per a 800 g d’oli d’oliva


Per calcular els grams de sosa multipliquem el pes de l’oli d’oliva pel seu índex de saponificació .


800 g X 0.134 = 107.2 g de Sosa


Per calcular l’aigua recordem que sempre és un terç del pes total dels greixos. Ho podem fer amb una simple regla de tres:


1/3 de 800 g


100 % -------800 g

33.3 % -------- x g


(33.3 * 800) / 100 = 266.4 g d'aigua


Per calcular el Sobregreixatge de la fórmula al 8% que és la quantitat recomanada, hem de disminuir els g de Sosa per tal que aquest 8% d’olis quedin lliures. Els calculem també amb una regla de tres.


100% ------107.2 g de sosa

8% ------ x g de sosa


(8 * 107.2) / 100= 8.5 g de sosa que s’ha de restar de la quantitat inicial


107.2 g de sosa inicials – 8.5 g de sosa de descompte per a Sobregreixatge.


107.2 - 8.5 = 98.7 g de sosa finals

Per calcular la concentració, si volem treballar amb concentració òptima del (30%) utilitzarem la següent fórmula para trobar la quantitat d’aigua necessària.


(( Massa sosa )/ (Massa dissolució) )* 100 = 30

(98.7/98.7*y)+100=30

   9870     = 30

98.7 + y


9870 = 30 * (98.7 + y)


9870 = 30 * 98.7 + 30 * y


9870 = 2961 + 30y


9870 -2961 = y

       30



Y = 230 g d’aigua final per a una (30%)



Fórmula Final


800 g d’oli d’oliva

98.7 g de Sosa

230 g d’Aigua

8% de Sobregreixatge

(30%)



Si prefereixes tenir-ho en paper, no dubtis a baixar-te el pdf. Si tens cap problema, contacta'ns i t'ho passarem per correu electrònic.

Descarga
Com calcular una recepta base
calcul_manual_recepta_sabo.pdf
Documento Adobe Acrobat 39.6 KB


Per a més comoditat, us recomanem la calculadora de mendrulandia




Segueix-nos  /  Síguenos

 

Agenda