Exemple: per a 800 g d’oli d’oliva
Per calcular els grams de sosa multipliquem el pes de l’oli d’oliva pel seu índex de saponificació .
800 g X 0.134 = 107.2 g de Sosa
Per calcular l’aigua recordem que sempre és un terç del pes total dels greixos. Ho podem fer amb una simple regla de tres:
1/3 de 800 g
100 % -------800 g
33.3 % -------- x g
(33.3 * 800) / 100 = 266.4 g d'aigua
Per calcular el Sobregreixatge de la fórmula al 8% que és la quantitat recomanada, hem de disminuir els g de Sosa per tal que aquest 8% d’olis quedin lliures. Els calculem també amb una regla de tres.
100% ------107.2 g de sosa
8% ------ x g de sosa
(8 * 107.2) / 100= 8.5 g de sosa que s’ha de restar de la quantitat inicial
107.2 g de sosa inicials – 8.5 g de sosa de descompte per a Sobregreixatge.
107.2 - 8.5 = 98.7 g de sosa finals
Per calcular la concentració, si volem treballar amb concentració òptima del (30%) utilitzarem la següent fórmula para trobar la quantitat d’aigua necessària.
(( Massa sosa )/ (Massa dissolució) )* 100 = 30
(98.7/98.7*y)+100=30
9870 = 30
98.7 + y
9870 = 30 * (98.7 + y)
9870 = 30 * 98.7 + 30 * y
9870 = 2961 + 30y
9870 -2961 = y
30
Y = 230 g d’aigua final per a una (30%)
Fórmula Final
800 g d’oli d’oliva
98.7 g de Sosa
230 g d’Aigua
8% de Sobregreixatge
(30%)
Si prefereixes tenir-ho en paper, no dubtis a baixar-te el pdf. Si tens cap problema, contacta'ns i t'ho passarem per correu electrònic.
Per a més comoditat, us recomanem la calculadora de
mendrulandia